fbpx

Konsekutivni prijevod

Konsekutivni prijevod

Konsekutivno prevođenje najstarija je vrsta prevođenja. Tek od dvadesetog stoljeća razvija se konsekutivno tumačenje kao vrsta prevođenja. U to vrijeme po prvi se put konsekutivni prijevod primijenilo u poslovne svrhe. Kao izvorni oblik konsekutivnog tumačenja spominje se tumačenje na pregovorima i tumačenje na sudu. Danas se često pozivaju konsekutivni prevoditelji da prevode na bitnim pregovorima.

Konsekutivno prevođenje funkcionira tako da prevoditelj prvo sasluša par natuknica ili rečenica, zapamti ih ili zabilježi te onda izgovori prevedeni tekst. Velika je prednost konsekutivnog tumača ako ima određeno predznanje o području na kojem prevodi. Ako konsekutivni prevoditelj nije upoznat s temom, onda postoji mogućnost da sadržaje krivo razumije, a samim time i krivo prenese. Razumijevanje je sadržaja za konsekutivno prevođenje od znatne važnosti. Posebno moramo napomenuti tehničku terminologiju jer ako ne postoji poznavanje stručnih pojmova, onda u pravilu nije moguće kvalitetno prevoditi.

Mi surađujemo sa stručnim prevoditeljima i tumačima koji imaju višegodišnje iskustvo u konsekutivnom prevođenju i javite nam se ako Vam je potreban stručnjak za usmeno prevođenje. 

KONTAKTIRAJTE NAS

VIRTUALNI ASISTENT d.o.o.

Varaždinska 52, 10360 Sesvete

Ponedjeljak - petak
9:00 - 17:00

T: 01 2059 447
E: [email protected]

Pin It on Pinterest