Konsekutivni prijevod

Konsekutivno prevođenje najstarija je vrsta prevođenja. Tek od dvadesetog stoljeća razvija se konsekutivno tumačenje kao vrsta prevođenja. U to vrijeme po prvi se put konsekutivni prijevod primijenilo u poslovne svrhe. Kao izvorni oblik konsekutivnog tumačenja spominje se tumačenje na pregovorima i tumačenje na sudu. Danas se često pozivaju konsekutivni prevoditelji da prevode na bitnim pregovorima.

Konsekutivno prevođenje funkcionira tako da prevoditelj prvo sasluša par natuknica ili rečenica, zapamti ih ili zabilježi te onda izgovori prevedeni tekst. Velika je prednost konsekutivnog tumača ako ima određeno predznanje o području na kojem prevodi. Ako konsekutivni prevoditelj nije upoznat s temom, onda postoji mogućnost da sadržaje krivo razumije, a samim time i krivo prenese. Razumijevanje je sadržaja za konsekutivno prevođenje od znatne važnosti. Posebno moramo napomenuti tehničku terminologiju jer ako ne postoji poznavanje stručnih pojmova, onda u pravilu nije moguće kvalitetno prevoditi.

14 + 5 =

Ponovno otvaranje ureda

 

Uslijed popuštanja sigurnosnih mjera i naš ured je ponovno otvoren za rad sa strankama!
Molimo Vas da se pri dolasku pridržavate općih higijenskih smjernica. U uredu može biti samo jedna stranka u isto vrijeme, stoga Vas molimo, ako vidite da je gužva, da pričekate ispred ureda na svoj red. I dalje nam možete slati svoje dokumente putem naših online komunikacijskih kanala:

– WhatsApp: +385 99 526 1800
– E-mail: [email protected]

Radujemo se Vašem dolasku!